JAROVNICE: Nový starosta F. Giňa bude mať mesačný plat 2500 eur

12.01.2011 Sabinov

Jarovnice 11. januára (TASR) – Nový starosta Jarovníc Florián Giňa (SRK), ktorý dnes podvečer zložil sľub, bude mať mesačný plat 2500 eur.
Rozhodli o tom poslanci obecného zastupiteľstva na ustanovujúcom zasadnutí. S rovnakým platom končil vo funkcii aj jeho predchodca Marián Kyjovský.
V úvode prerokovania tohto bodu prečítala pracovníčka obecného úradu poslancom podmienky, ktoré pre určenie platu starostu stanovuje príslušná legislatíva. Uviedla, že podľa stanovených kritérií a prepočtu na počet obyvateľov je minimálny plat 1936 eur, poslanci obecného zastupiteľstva ho však môžu zvýšiť až na dvojnásobok.
Zastupiteľstvo má 13 členov a tvoria ho štyria poslanci za Rómsku iniciatívu Slovenska, traja za Stranu rómskej koalície, dvaja nezávislí, dva mandáty má KDH a po jednom Smer-SD a SDKÚ-DS.
Prvý návrh predložil jeden z poslancov rómskych strán a starostovi navrhol plat 3000 eur. To však vyvolalo nesúhlas niektorých ďalších poslancov. Odporúčali, aby starosta poberal nižšiu mzdu, nakoľko peňazí je nedostatok a treba šetriť. Odôvodňovali to aj skutočnosťou, že Giňa ešte len začína, najskôr by preto mal ukázať nejaké výsledky a následne by sa mohlo hovoriť aj o zvýšení platu.
Zo strany poslancov padlo však aj niekoľko ďalších návrhov. Keď chýbajúcimi dvoma hlasmi neprešiel návrh na 3000 eur, hlasovalo sa o ďalšom, ktorý predložil jeden z poslancov rómskych strán. Ten znel na sumu 2500 eur a tesnou väčšinou bol schválený. Podporilo ho sedem poslancov rómskych strán, zvyšok poslancov bol proti.
V priebehu diskusie o návrhoch sa ozval starší občan, ktorý rozhodne nesúhlasil a chcel vyjadriť svoj názor. To však rokovací poriadok neumožňuje a svoje si povedal až v záverečnej diskusii.
Jedným z bodov prvého rokovania bolo aj určenie zástupcu starostu, Giňa si vybral Mariána Červeňáka (SRK). Nový starosta konštatoval, že uvažuje aj o personálnych zmenách na obecnom úrade, tie však nechcel zatiaľ konkretizovať.
 

Vyberte región